Dette må du vite om fettutskillere
Hva er en fettutskiller, hvem trenger det og hvorfor er det viktig? Her gir vi deg svar på alt du må vite om fettutskillere.
Driver din virksomhet med produksjon eller servering av mat? Da er dere pålagt å ha en fettutskiller. Fettholdige matrester skal alltid samles opp i en fettutskiller når det skylles ned i avløpet.
Hva er en fettutskiller og hvordan fungerer den?
Det finnes flere typer fettutskillere, men felles for dem alle er at de blir montert i avløpssystemet og separerer fett fra avløpsvann. Da fett er lettere enn vann vil fettet flyte på toppen og vannet vil bli liggende nederst i utskilleren. Dermed vil vannet renne videre ut i avløpsnettet, og fettet tømmes manuelt fra beholderen regelmessig.
Les også: Slamsuger
Hvem må ha en fettutskiller?
Alle som driver en virksomhet som tilfører fett i avløpene er pålagt av kommunen å ha en fettutskiller. Vi snakker da hovedsakelig om service- og industrivirksomheter som enten produserer eller serverer mat. Restauranter, kafeer, kantiner, meierier, bakerier og slakterier er noen eksempler på virksomheter som må ha en fettutskiller.
Hvorfor må man ha en fettutskiller?
Fettavfall regnes som farlig avfall og skal derfor aldri tømmes i avløpet, da dette kan medføre problemer med rør, pumper og renseanlegg. Når du kaster fettholdige matrester i oppvaskkummen vil fettet stivne og samle seg på innsiden av avløpsrørene, ettersom temperaturen i disse rørene er lavere enn temperaturen er i den delen av rørnettet som er innendørs. Rørene vil dermed tette seg, og avløpsvannet vil ikke klare å komme seg gjennom avløpsrenseanlegget. Konsekvensen av dette er ofte forurensing av bekker og elver og oversvømmelser av kjellere. Fett i avløpsnettet tiltrekker også rotter, da rotter er svært glade i fett- og matrester.
Les også: Slik påvirker julesesongen rørene dine
Slik går du frem
Har du ikke fettutskiller? Eller kanskje du er i ferd med å starte en virksomhet som er pålagt å ha en fettutskiller? Å få installert en fettutskiller krever riktig dokumentasjon på arbeidet, og er en jobb for autoriserte fagpersoner. Fettutskilleren må tømmes minst fire ganger i året og din virksomhet er ansvarlig for å ha en avtale med et tømmefirma. I tillegg krever kommunen at det utføres en tilstandskontroll av fettutskilleren minst en gang i året. Denne kontrollen innebærer at fettutskilleren tømmes helt og rengjøres grundig.
Vi i Aktiv Rørinspeksjon kan hjelpe deg i denne prosessen. Vi har bred og lang erfaring i bransjen og stiller med god hjelp og service! Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat om dine behov. Vi er tilgjengelige hele døgnet, hele året! Som medlem av både Rørinspeksjon Norge og Start Bank, gir vi trygghet for våre kunder.
Rørproblemer?
Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!
TA KONTAKT