Slik påvirker julesesongen rørene dine
Ribbe og pinnekjøtt går ned på høykant i desember. Men hva skjer med alt matfettet de gode rettene etterlater seg?
Tross iherdig informasjonsarbeid fra ulike kommuner og fettvett.no er det dessverre slik at mange nordmenn fremdeles lar alt for mye fett havne i rør og avløpsnett. Juletiden er spesielt ille. Da fortæres det matvarer som gjerne etterlater seg mye matfett etter tilberedning. Det er enkelt å tenke at en bare kan skylle ut dette i vasken under varmt vann, eller tømme store rester i toalettet – men dette bør du absolutt unngå.
Fett i rør kan koste deg dyrt
Fett blir flytende under riktig temperatur, men stivner til når varmen forsvinner. Dette kan resultere i tette rør, noe som kan føre til en kjedelig utgift når lommeboken er litt skranten i desember og januar. I verste fall kan faktisk kloakk slå tilbake i rørene og skape kjelleroversvømmelser i både private og kommunale ledninger.
Det er viktig å huske på at normalt sett går kjøkkenvask og toalett inn i samme rørsystem, så dersom du kun har tenkt at det viktigste er å ikke kaste noe i toalettet må du også huske på at kjøkkenvasken kan være startpunktet for tette rør i hjemmet.
Les også: Feil bruk av avløpsåpner kan koste deg dyrt
Å holde rørene i topp stand er alltid viktig, og dersom du har vært skyldig i å helle matfett eller andre matrester i toalettet, eller vaske bort flytende fett i oppvaskkummen, kan det være nyttig for deg med en rensing av rørene dine. Og dersom du har begynt å oppleve problemer med rør i hjemmet, kan du ha behov for en rørinspeksjon slik at man kan avdekke underliggende årsaker.
Julas musevise er hyggeligere enn en rottefest
Vi aner ikke hvor mange rotter som faktisk eksisterer rundt om i norske storbyer. I hovedstaden går det faktisk rykter om at det finnes like mange gnagere som det finnes mennesker. Dette er nok noe overdrevent, men i følge fettvett.no lever det nok over hundretusen kloakkrotter. Dette er rotter som innbyggerne selv holder liv i gjennom fett og matrester som skylles ned i rørsystemene våre.
Rottene vokser seg store på maten vår, og jula er ikke bare en deilig høytid for oss mennesker. Den er også en stor luksus for skadedyrene. Når de lever under så gode forhold som vi mennesker gir dem, er det ikke rart at de formerer seg og blir mange. Et eneste rottepar og deres unger kan faktisk bli til omlag 1000 nye rotter i løpet av ett kort år. Blir de for mange der nede vil de begynne å søke seg ut av kloakken til nye områder, og i verste fall vil de følge rørsystemer rett inn til ditt hjem.
Rotter er skadedyr som gnager på det meste og bærer med seg smitte. Heldigvis rottebestanden reduseres – dersom mattilgangen deres i kloakken minskes. Bruk derfor julen til å synge på Alf Prøysens musevise, heller enn å mate tykke julerotter.
Slik kvitter du deg med matrester og fett
Det blir mye god mat ut av julefeiringen, og høytiden er på alle måter en tid for kos og ro. For å slippe rørproblemer og stress, bør du likevel ta visse forholdsregler. Kvitt deg med matrestene og fettet på en forsvarlig måte! Det trenger faktisk ikke være vanskelig i det hele tatt, og kan tvert i mot gjøre oppvasken mye enklere enn tidligere.
Les også: Hvor ofte bør du egentlig sjekke rørene dine
Gi smult, delfiafett og matfett fra bakst nytt liv
Skal du bake sju slag i år? Da er det godt mulig at du vil bruke smult eller delfiafett til baking av smultringer, fattigmann eller rosettbakkels. Dette er herlig julebakst, men som fører til en god del matfett i kjelen du benytter deg av. Dette fettet kan du enkelt kaste dersom du heller det over i en gammel melkekartong og lar det stivne. Pass også på at du bruker papir til å tørke godt av kjelebunnen før du vasker den, og kast papiret i matsøpla.
Dersom du ønsker å gjenvinne matfettet, kan dette bli en liten luksus for vinterens småfugler. Når fettet stivner kan du nemlig lage meiseboller til fuglene. Hell solsikkefrø, havregryn, hakkede mandler og hasselnøtter i fettet, rør det godt sammen og la det stivne. Nå kan du enkelt forme meiseboller – småfuglenes store livrett. Du kan også helle blandingen over i en kartong, la det stivne, skjære hull i kartongen og henge hele ut i et tre. Stikk en pinne gjennom kartongen under hullet slik at småfuglene kan sitte og kose seg der gjennom jula.
Ribbefett rett i søpla uten søl
Få ting smaker like herlig som en skinnende, sprøstekt ribbe. Men for å få til et godt resultat må juleribba være feit og god. Stekingen fører til at fett vil piple ut og samle seg på stekebrettet. For å slippe søl i vasken når det er på tide med rengjøring, kan du la stekebrettet med fett bli stående til det er nedkjølt og fettet stivnet. Da blir det enkelt å skrape fettet av og putte det i matavfallsposen eller restavfallet.
Pass på å tørke godt av stekebrettet med tørkepapir for å bli kvitt siste rest før du vasker opp. Eventuelt kan du bruke en stekepose når ribba er i ovnen. Da vil fettet samle seg i den, og det blir såre enkelt å kaste den når maten er ferdig og fettet har blitt kaldt. Svoren blir også nydelig dersom du klipper opp toppen av posen de siste minuttene av stekingen.
Fett og salt fra pinnekjøttet
Er det pinnekjøtt som gjelder på julaften? Også denne klassiske retten fører med seg store fettmengder. Det er lett å kvitte seg med restene når fettet i kasserollen har stivnet etter avkjøling. Skrap det ut med en myk stekespade og kast det i matavfallet eller restavfallet. Bruk tørkepapir for å bli kvitt siste rest før du vasker opp.
Pleier du å kjøre pinnekjøttet en liten runde i ovnen før servering, kan du gjøre det samme med stekebrettet som beskrevet over, etter tilberedning av juleribba.
Tette rør etter fett julekjør?
Det er mange grunner til at rørene dine kan tette seg igjen, og dersom du opplever problemer før, under eller etter jul, vil Aktiv Rørinspeksjon alltid være tilgjengelig for hjelp. Ta kontakt med oss for god og rask service, så kan du nyte jula i ro og mak uten trøblete rør.
Rørproblemer?
Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!
TA KONTAKT